Brazilian wax en ingegroeide haartjes

Brazilian wax en ingegroeide haartjes is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die het schaamhaar (laten) waxen. Deze intieme harsbehandeling, of “Hollywood” zoals het meest in de volksmond genoemd. Bij een Brazilian wax verwijder je al het haar op en rondom de schaamstreek. Het voordeel van een intieme Brazilian wax, is dat het schaamgebied fris, glad en langdurig haarvrij blijft. De tijd dat de Brazilian wax als extreem werd gezien, is al lang verleden tijd. Inmiddels is deze vorm van ontharing van de intieme zones gemeengoed geworden.

Eens geassocieerd met vrouwen, is de Brazilian wax nu ook populair bij zowel mannen. De Braziliaanse wax, zoals de naam al doet vermoeden, is ontstaan door de vele carnavalsfeesten en de stranden van Brazilië. Schraars geklede dames in veelal klein aangemeten bikini’s maken deze vorm van waxen tot een must.


De oorsprong van het waxen

Waxen of verwijderen van schaamhaar is in veel landen over de hele wereld in de praktijk gebracht. Het oude Griekenland, Egypte en Rome hadden allemaal een lange traditie van ontharing en harsen. Moslimlanden hebben ook een traditie die de totale verwijdering van vrouwelijk lichaamshaar inhoudt. De waxen die werden gebruikt zijn vaak op suikerbasis en gemaakt met citroen, wat we nu suiker noemen. Traditioneel zou het suikerpreparaat thuis worden gekookt met de techniek die generaties lang is doorgegeven.

Waxen van het genitale gebied is een relatief nieuw concept in het westen, dat zich vooral in de late helft van de 20e eeuw heeft ontwikkeld. In Europa werd het ontharen van de schaamstreek pas eind jaren tachtig gebruikelijk.

Een Braziliaanse wax begint met babypoeder of talkpoeder dat op het te waxen gebied wordt aangebracht. Talk voorkomt dat de hete wax aan de huid blijft kleven, wat kan leiden tot scheuren en schade aan de huid. Vervolgens, zoals bij andere wax preparaten, wordt de hete wax verspreid over het gebied waaruit het haar moet worden verwijderd. De wax laat men kort afkoelen. Dan wordt één rand van de waxstrook snel teruggetrokken om de rest van de wax af te trekken, gewoonlijk in de tegengestelde richting van de haargroei.

Hiermee worden de wax, het haar en eventuele dode huidcellen op het huidoppervlak verwijderd, waardoor een heldere en fris uitziende huid ontstaat. De wax professional zal de waxbehandeling eindigen met een pincet om eventuele achtergebleven haren te verwijderen. Ten slotte worden de overblijvende delen van het schaamhaar afgezet met een schaar of tondeuse. Het resterende haar kan zelfs in een bepaald patroon worden gevormd.

Ingegroeide haartjes bij de intieme wax voorkomen

De pijn die je ervaart tijdens het ondergaan van Braziliaans waxen kan behoorlijk extreem zijn en kan behoorlijk lang duren (van enkele seconden tot minuten). Hier is Aloeclear duidelijk superieur aan andere na waxbehandelingen omdat het direct na het waxen kan worden aangebracht, waardoor het een kalmerende verlichting geeft. De meeste mensen die bereid zijn de Braziliaanse wax te doorstaan, voelen dat het eindresultaat de pijn en het ongemak meer dan de moeite waard is. Veel mensen voelen dat de Braziliaan minder pijnlijk wordt naarmate je het meer hebt gedaan. Dit komt, omdat het haar in de loop van de tijd steeds fijner en zachter wordt. Er zijn veel producten beschikbaar om de kans op ingegroeide haartjes te verminderen. Met name Aloeclear zorgt voor een snel en effectief resultaat, zodat de kans op ingegroeide haren en bulten minimaal is.