Ingegroeide haar infographic

Ingegroeide haren

Ingegroeide haren is een veelvoorkomend probleem, waar je goed last van kan hebben. Het ziet er niet mooi uit en het is vaak pijnlijk. Het begint onschuldig, maar al snel begint het te irriteren en als je er niets aan doet kan het uiteindelijk uitlopen op een flinke ontsteking. Hoe je het kan verhelpen en voorkomen, vertellen we je graag.

Een ingegroeide haar is terug in de huid gegroeid, of onder het huidoppervlak gebleven. Dit veroorzaakt een rode bult of stip die kan jeuken of pijn kan veroorzaken. Een ingegroeide haar kan ook geinfecteerd raken en een puistachtige wond vormen.

Hier lees je alle ins en outs over ingegroeide haren. Hoe ontstaat het, wat kun je eraan doen en hoe kun je het ingroeien of terug groeien van haar voorkomen. Kortom, nuttige informatie en een paar handige tips en trucs om ingegroeide haren aan te pakken én te voorkomen!

 

Ingegroeide haren, wat is het?

Een ingegroeide haar is in feite niets anders dan een haar wat niet door het huidoppervlak doordringt, of juist weer teruggroeit. Het gevolg is een ontstekingsreactie van de huid. Die ziet de haar als een “vreemde indringer”. Een ingegroeide haar kan ervoor zorgen dat het haarzakje gaat ontsteken. Een beschermingsreactie van de huid. Vergelijk het met een splinter in je vinger.

 

“EINDELIJK EEN EIND AAN INGEGROEIDE HAAR. HIER LEES JE DE BELANGRIJKSTE TIPS EN TRUCS. HOE KOM JE ER VANAF EN HOE VOORKOM JE HET”

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes. De oorzaak..

De oorzaak van ingegroeide haartjes is eigenlijk altijd terug te leiden naar ontharen. De medische term voor een ingegroeide haar is Pseudofolliculitis Barbae. De term verwijst naar een haar dat is afgesneden of afgebroken tot onder het huidniveau. De afgebroken of afgesneden haar begint te groeien door het omliggende weefsel in plaats vanuit de follikel. In andere gevallen van ingegroeide haren krult het haar rond en begint het terug in de huid te groeien. Vervolgens gaat het irriteren en ontsteken, met als gevolg een rode bult met soms een witte kop erop.

Ontharen de boosdoener

Ingegroeid haartjeHet ontharen door middel van scheren, waxen, laser, of met een pincet zijn de belangrijkste oorzaken van ingegroeide haren. Oftewel, bij het korthouden van haar. Ingegroeide haren kunnen vaker voorkomen bij mensen met grof of krullend haar en op gebieden met veel wrijving. Als je de haartjes van je benen, oksels of bikinilijn hebt onthaart door middel van epileren, scheren, harsen of scheren dan moeten de haartjes weer opnieuw door het huidoppervlak groeien. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar niet altijd. En dan steekt het probleem de kop op. De haar of haartjes blijven onder het huidoppervlak groeien en beginnen te irriteren of te ontsteken.

Medisch gezien wordt een ingegroeide haar beschreven als een huidaandoening. Dan hebben we het natuurlijk niet over zo af en toe een ingegroeide haar. De huidaandoening Pseudofolliculitis Barbae kenmerkt zich door vele rode bultjes, puisten en ontstekingen. Vaak erg gevoelig en pijnlijk. Deze huidaandoening laat zich vaak zien op plekken waar veel geschoren wordt, zoals baardstreek, oksels, benen en schaamstreek. Een aandoening die veelal gepaard gaat met jeuk.

Ingegroeide haren door ontharen

  • Ingegroeide haar door het afbreken na waxen of harsen
    Deze methode van ontharen veroorzaakt vaak de de transfolliculaire variant. Hierbij groeit het haar direct onder de huid. Het gevolg is rode bultjes, puisten of andere ontstekingen.
  • Ingegroeide haren door het scheren van de huid
    Scheren is een absolute nummer 1 als boosdoener van ingegroeide haren. Ook deze manier van ontharen kan de oorzaak zijn voor het ingroeien van haartjes onder het huidoppervlak.
  • Ingegroeide haar door teruggroeien
    Medisch de extrafolliculaire variant, waarbij de haar uit het haarzakje groeit, door het huidoppervlak heen, maar krult en weer terug de huid in groeit.

 

Ingegroeide haar verwijderen

Een ingegroeide haar verwijderen is soms een lastige klus. Maar om ontstekingen en infectie te voorkomen is het belangrijk om het ingroeiend haartje op de juiste manier te verwijderen en niet te lang te laten zitten. Behandel en verwijder het zorgvuldig, om huidbeschadiging en littekens te voorkomen. Meestal is het verstandiger om een huidspecialist of huidtherapeut in te schakelen.

De huidspecialist zal de ingegroeide haar behandelen met ontsmet en gedesinfecteerd gereedschap, zoals een naald en pincet. De ontstoken bult wordt zorgvuldig uitgeknepen en indien nodig het ingegroeide haartje verwijdert met behulp van een gesteriliseerde naald of pincet.

 

Hier lees je de tips hoe je zelf een ingegroeide haar verwijdert:

  1. Reinig en desinfecteer het gebied met milde zeep en warm water. Als het te verwijderen ingegroeid haartje niet geïrriteerd is dan kun je het voorzichtig scrubben met een geschikte bodyscrub.
  2. Breng met een warme washand aan op het ingegroeide haar. Dat helpt om de haarfollikel te openen. Houd het washandje ongeveer 1 minuut op zijn plaats.
  3. Verwijder de ingegroeide haar met een pincet. Is de haar niet met een pincet te pakken, dan kun je een steriele naald gebruiken om het haartje iets op te wippen. Wees hierbij voorzichtig. Heb je twijfels consulteer dan een deskundige (schoonheidsspecialist of arts) om de ingegroeide haar te verwijderen.
  4. Is het je gelukt, was het gebied opnieuw met warm water en milde zeep. Bij irritatie kun je na afloop een warme washand op het gebied drukken om het geheel wat te verzachten.

Advies: Als de haar te diep is ingegroeid, ga niet te lang zelf dokteren en consulteer een huidspecialist die ervaring heeft met ingegroeide haar verwijderen. Dat kan infecties helpen voorkomen.

 

Ingegroeide haren voorkomen

Een open deur, maar voorkomen is beter dan genezen… Een goede verzorging van de huid is essentieel om het probleem van ingroeiende haartjes te voorkomen. Hieronder vind je alle tips en trucs om ingegroeide haren te voorkomen.

#1. Verwijder regelmatig  dode huidcellen: Scrubben!

Exfoliëren is één van de belangrijkste preventieve maatregel om ingegroeid haar te voorkomen. Dode huidcellen, vuil en olie verstoppen de haarzakjes. Door de huid regelmatig te scrubben met een anti ingrown hair scrub, verwijder je de vervuilende boosdoeners. De Body Buff Scrub heeft een fantastische mix van natuurlijke ingrediënten waarmee jij je huid perfect schoon en zacht houdt.

Door te scrubben met de Body Buff verwijder je het bovenste laagje dode huidcellen, wat zich op de huid heeft opgehoopt. Deze laag dode huidcellen sluit de haartjes onder het huidoppervlak in de follikel op. Hierdoor groeit de haar naar binnen.

Exfolieren met een zachte peeling is vaak voldoende om de haartjes omhoog en buiten de huid te trekken, waardoor ze correct kunnen groeien.

#2. Gebruik een ingegroeide haren lotion

Soms doe je er gewoon alles aan om het ingroeien van haartjes te voorkomen. Je reinigt en schubt de huid regelmatig, maar toch heb je nog steeds last van rode bultjes, irritatie en scheeruitslag. Een anti haar ingroei lotion is dan de oplossing. Aloe Clear heeft zich grondig verdiept in het probleem van ingroeiende haartjes en hoe deze het beste te bestrijden is. Want iedereen kent het probleem of heeft er wel eens mee te maken gehad. De ingegroeide haren lotion van Aloe Clear is een handige en handzame roller. Voor alle huidtypen te gebruiken en uiterst effectief door de special mix van ingrediënten, zoals coconut Oil, Mentha Piperita en Aloë Vera. Natuurlijke bestanddelen die al eeuwenlang worden gebruikt vanwege hun medicinale werking.

#3. Gezond eten en drinken

Gezond eten en drinken is erg belangrijk voor een gezonde huid. De huid is het grootste orgaan en levert een belangrijke functie voor het afvoeren van (schadelijke) afvalstoffen. Voor een gezonde huid is verzorging van ‘ binnenuit’ essentieel. Het voorkomt niet alleen allerlei soorten huidproblemen zoals acne, eczeem, droge- en vette huid, huidveroudering en uitslag, ook zorgt het voor een gezondere haargroei. Door gezond te eten en drinken zal je zien dat het aantal ingegroeide haren ook minder wordt. Want hoe soepeler de huid hoe makkelijker het haar door het huidoppervlak doordringt.

#4. Hoe een gezichtsmasker ingegroeide haren helpt voorkomen

Heb je snel last van ingroeiende haartjes op het gezicht? Je huid schoon en soepel houden is dan het eerste advies. Zoals gezegd, dringen haartjes moeilijker door een verstopte en verontreinigde huidlaag. Naast dat een gezichtsmasker een voedende werking heeft, versoepelt het ook de huid.

#5. Gebruik de juiste dag- crème en lotions

Bespaar niet op crèmes en lotions. Het is bekend dat een crème of lotion, met alcohol als ingrediënt, de huid niet verzorgt maar juist uitdroogt. Tip 1. Vermijd producten waar alcohol in zit.

 

#6. Borstel de huid met een droge borstel

Droog borstelen is ook een manier om de dode huidcellen te verwijderen. Bij deze methode verwijder je de bovenste laag dode huidcellen, door de huid met een stevige langharige borstel, de huid te borstelen. Na het borstelen kun je de dode huidcellen voorzichtig wegschrapen en komt er een zachtere huid onder zichtbaar.

Met deze methode houd je de poriën en follikels schoon. Niet alleen goed om het ingroeien van haren te voorkomen, maar ook ter voorkoming van puistjes en ontstekingen op het huidoppervlak.

 

#7. Beter waxen dan scheren

Het is bekend dat de kans op ingegroeide haren groter is bij scheren dan bij waxen. Naast de vele voordelen van het ontharen door middel van een warme hars, staat het verminderen van ingrown hair toch wel in de top 3. Bij harsen wordt de haar inclusief haarwortel uit het haarzakje verwijderd. Bij scheren wordt het haar afgesneden. Een methode dat sowieso iets minder hygiënisch is, maar wat er ook voor zorgt dat het uiterste puntje van het haar scherp is en de kans op ingroeien vergroot.

 

8.# Waar je om moet denken bij het scheren

Als je toch liever scheert dan harst, is het zeker verstandig om je eens goed te verdiepen in jouw scheertechnieken en welke producten je daarbij gebruikt. Om je daar enigszins mee te helpen hebben we een aantal belangrijke zaken op een rij gezet, waarmee je het ingegroeide haartjes kunt voorkomen.

 

  • Kies een geschikt scheermes
  • Scheer altijd nat
  • Gebruik geen scheermesjes met tekenen van roest of slijtage
  • Spoel het mes na elke scheerhandeling
  • Scheer iets minder vaak zodat het haar goed kan groeien
  • Scheer je niet té glad
  • Verzacht voor het scheren je huid
  • Gebruik een scheermesje met één mesje erin
  • Scheer in de juiste richting van de haargroei
  • Gebruik altijd een scherp scheermes
  • Reinig na het scheren het scheermes met een ontsmettingsalcohol
  • Vermijd het gebruik van wegwerpmesjes